NASZ CEL DO 2025: KETCHUP Z POMIDORÓW POCHODZĄCYCH W 100% ZE ZRÓWNOWAŻONYCH UPRAW

„Dbając o pomidory od momentu ich zasadzenia, do pojawienia się na stole, dbasz także o konsumenta” Henry J Heinz.


Henry J. Heinz wierzył, że dostarczanie smacznych i wysokiej jakości produktów zaczyna się od gleby. Swoją wizję wprowadził w życie już pierwszym opakowaniu chrzanu Heinz, który powstał z warzyw wyhodowanych w małym ogródku, podarowanym Henry’ emu przez rodziców. Ta pasja jest wciąż obecna we wszystkim, co Heinz robi dzisiaj.


W 2020 roku jako największy na świecie nabywca pomidorów, podjęliśmy się nowego zobowiązania - aby zrobić jeszcze więcej w celu wzmocnienia naszych zrównoważonych praktyk rolniczych i chronić dobrą żywność dla przyszłych pokoleń. W firmie Heinz wszystko zaczyna się od pysznych pomidorów. Dlatego zobowiązaliśmy się do osiągnięcia ich zrównoważonego pozyskiwania na całym świecie do 2025 roku.





Dzięki temu tworzymy lepsze gleby, które nie tylko zasilą nasze wyjątkowe pomidory niezbędnymi składnikami odżywczymi, ale także pomogą w magazynowaniu dwutlenku węgla, co stanowi ważny filar naszego długodystansowego planu. Jego celem jest osiągnięcie zerowej emisji dwutlenku węgla netto do 2050 roku.


Aby wesprzeć nasze ambicje i pomóc plantatorom odnieść sukces w tej podróży, dołączyliśmy do platformy Sustainable Agriculture Initiative (SAI). Platforma SAI to globalna inicjatywa przemysłu spożywczego, wspierająca zrównoważone rolnictwo, aby chronić przyszłość naszej ulubionej żywności. Współpracując ze wszystkimi zainteresowanymi stronami, zachęcamy do dzielenia się wiedzą i najlepszymi praktykami, aby zrównoważone metody rolnicze stały się codziennością.


SAI wspiera Heinz w rozwijaniu zrównoważonych praktyk rolniczych. Jednym z narzędzi, z których korzystamy, jest Farm Sustainability Assessment (FSA). Jego kluczowym elementem jest zarządzanie zdrowiem gleby. FSA pomaga nam i naszym dostawcom w osiągnięciu celu, jakim jest uprawa 100% pomidorów do ketchupu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju do 2025 roku.


Poza FSA, jesteśmy również dumni z bycia członkiem-założycielem nowego programu w ramach platformy SAI o nazwie „Rolnictwo regeneracyjne”. Dzięki temu możemy pójść jeszcze dalej i pomóc w budowaniu wiedzy w branży spożywczej i rolniczej, która nie tylko wspiera zrównoważone praktyki, ale także obiecuje wymierne, skuteczne rezultaty dla ludzi i planety. Chociaż jesteśmy zaangażowani w ambitną i ważną podróż w kierunku zrównoważonego rozwoju, pomoc w utrzymaniu zdrowia gleby na naszej planecie nie jest czymś, co możemy zrobić sami. To partnerstwo daje nam również możliwość współpracy z innymi, dzięki czemu będziemy mieć jeszcze bardziej pozytywny wpływ na otaczająca nas rzeczywistość.


Spain-cover

GLEBA NA PIERWSZYM MIEJSCU W HISZPANII

Dziesięciolecia nadmiernej eksploatacji sprawiły, że zwykle bogata gleba w Hiszpanii stała się twarda i sucha. Jednak dzięki okresowemu sadzeniu różnych roślin pomogliśmy zwiększyć jej zdrowie i podwoić plony pomidorów w ciągu zaledwie ośmiu lat.

Dowiedz się więcej
California-cover

KALIFORNIJSKA UPRAWA OKRYWOWA

Po zbiorach, w ziemi brakowało składników odżywczych. Zamiast więc sadzić jeszcze więcej pomidorów, zdecydowaliśmy się na inne rośliny, takie jak trawy, aby wzmocnić glebę i pozwolić jej na regenerację. Dzięki temu zwiększyliśmy zbiory pomidorów i zadbaliśmy o stan ziemi w przyszłości.

Dowiedz się więcej
Brazil-cover

ZAPUSZCZANIE SILNIEJSZYCH KORZENI W BRAZYLII

Systemy nawadniania nie dostarczały do gleby wystarczającej ilości składników odżywczych, aby nakarmić nasze pomidory. Rośliny były więc zmuszone do zapuszczania korzeni jeszcze głębiej, w poszukiwaniu wody. To właśnie dzięki temu pomidory stały się silniejsze i dały większe plony.

Dowiedz się więcej