KALIFORNIJSKA UPRAWA OKRYWOWA
Położenie: Stockton, Kalifornia
37°55'N 121°58' W
W firmie Heinz wiemy, że nieodparty smak zaczyna się od wspaniałej gleby. Im lepsza jakość jej wierzchniej warstwy, tym lepszy dostęp ma roślina do składników odżywczych i tym bardziej efektywny system korzeniowy może stworzyć.
Jednak niektóre z naszych gospodarstw w Kalifornii miały z tym problem. Po zbiorach ziemia stała się słaba i brakowało w niej składników odżywczych. Wiedzieliśmy, że mamy przed sobą wyzwanie, ale także szansę, aby poprawić żyzność gleby i jakość pomidorów, z których powstaje nasz pyszny ketchup pomidorowy.
Zasugerowaliśmy naszym rolnikom uprawę roślin okrywowych. Ich podstawowym zadaniem jest ochrona gleby i poprawa jej właściwości fizykochemicznych. Chronią one również ziemię przed erozją i niszczeniem jej struktury.
Podobnie jak ludzie, gleba lubi różnorodność! Sadzenie w ziemi różnych odmian roślin, które nie są zbierane sprawia, że jest ona dobrze odżywiona i natleniona. W ten sposób zasilamy glebę materią organiczną, która rozkłada się z czasem. Zapewnia to odżywcze środowisko mikrobiologiczne i zwiększa bioróżnorodność gatunkową, które czynią ją zdrowszą i silniejszą.
Wszystkie te elementy są niezwykle ważne, ponieważ dobra kondycja gleby oznacza dorodne plony. A przecież to właśnie soczyste, mięsiste pomidory składają się na ketchup, który konsumenci znają i kochają.
Jeszcze w 2017 roku średnia materia organiczna gleb w Kalifornii wynosiła 0,94%. Dzięki wprowadzeniu upraw osłonowych wzrosła w ciągu 6 lat o ponad 100%.
Dodatkowo, wraz ze wzrostem zdolności do zatrzymywania wody w glebie, zwiększyła się zdolność do utrzymania odpowiedniego nawodnienia upraw. Dzięki ogromnej pracy i trosce o glebę naszych rolników w Kalifornii, uprawy pomidorów są teraz również bardziej wytrzymałe i zdrowsze, co oznacza, że zrównoważone praktyki rolnicze przynoszą korzyści zarówno naszym hodowcom, jak i całej planecie!
Nasze wytyczne dla hodowców pomidorów bazują na ponad 100 latach doświadczenia. Uczymy, jak praktycznie dbać o zdrową glebę i umiejętnie zarządzać gospodarką wodną. Zdajemy sobie sprawę, że musimy uprawiać 100% pomidorów w zrównoważony sposób. To przecież we wspaniałej glebie zaczyna się równie wspaniały, nieodparty smak ketchupu.
Dowiedz się więcejSystemy nawadniania nie dostarczały do gleby wystarczającej ilości składników odżywczych, aby nakarmić nasze pomidory. Rośliny były więc zmuszone do zapuszczania korzeni jeszcze głębiej, w poszukiwaniu wody. To właśnie dzięki temu pomidory stały się silniejsze i dały większe plony.
Dowiedz się więcejDziesięciolecia nadmiernej eksploatacji sprawiły, że zwykle bogata gleba w Hiszpanii stała się twarda i sucha. Jednak dzięki okresowemu sadzeniu różnych roślin pomogliśmy zwiększyć jej zdrowie i podwoić plony pomidorów w ciągu zaledwie ośmiu lat.
Dowiedz się więcej