KALIFORNIJSKA UPRAWA OKRYWOWA

Położenie: Stockton, Kalifornia
​37°55'N 121°58' W


W firmie Heinz wiemy, że nieodparty smak zaczyna się od wspaniałej gleby. Im lepsza jakość jej wierzchniej warstwy, tym lepszy dostęp ma roślina do składników odżywczych i tym bardziej efektywny system korzeniowy może stworzyć.


Jednak niektóre z naszych gospodarstw w Kalifornii miały z tym problem. Po zbiorach ziemia stała się słaba i brakowało w niej składników odżywczych. Wiedzieliśmy, że mamy przed sobą wyzwanie, ale także szansę, aby poprawić żyzność gleby i jakość pomidorów, z których powstaje nasz pyszny ketchup pomidorowy.


Zasugerowaliśmy naszym rolnikom uprawę roślin okrywowych. Ich podstawowym zadaniem jest ochrona gleby i poprawa jej właściwości fizykochemicznych. Chronią one również ziemię przed erozją i niszczeniem jej struktury.





Podobnie jak ludzie, gleba lubi różnorodność! Sadzenie w ziemi różnych odmian roślin, które nie są zbierane sprawia, że jest ona dobrze odżywiona i natleniona. W ten sposób zasilamy glebę materią organiczną, która rozkłada się z czasem. Zapewnia to odżywcze środowisko mikrobiologiczne i zwiększa bioróżnorodność gatunkową, które czynią ją zdrowszą i silniejszą.


Wszystkie te elementy są niezwykle ważne, ponieważ dobra kondycja gleby oznacza dorodne plony. A przecież to właśnie soczyste, mięsiste pomidory składają się na ketchup, który konsumenci znają i kochają.


Jeszcze w 2017 roku średnia materia organiczna gleb w Kalifornii wynosiła 0,94%. Dzięki wprowadzeniu upraw osłonowych wzrosła w ciągu 6 lat o ponad 100%.


Dodatkowo, wraz ze wzrostem zdolności do zatrzymywania wody w glebie, zwiększyła się zdolność do utrzymania odpowiedniego nawodnienia upraw. Dzięki ogromnej pracy i trosce o glebę naszych rolników w Kalifornii, uprawy pomidorów są teraz również bardziej wytrzymałe i zdrowsze, co oznacza, że zrównoważone praktyki rolnicze przynoszą korzyści zarówno naszym hodowcom, jak i całej planecie!


Spain-cover

NASZ CEL DO 2025: KETCHUP Z POMIDORÓW POCHODZĄCYCH W 100% ZE ZRÓWNOWAŻONYCH UPRAW

Nasze wytyczne dla hodowców pomidorów bazują na ponad 100 latach doświadczenia. Uczymy, jak praktycznie dbać o zdrową glebę i umiejętnie zarządzać gospodarką wodną. Zdajemy sobie sprawę, że musimy uprawiać 100% pomidorów w zrównoważony sposób. To przecież we wspaniałej glebie zaczyna się równie wspaniały, nieodparty smak ketchupu.

Dowiedz się więcej
Brazil-cover

ZAPUSZCZANIE SILNIEJSZYCH
KORZENI W BRAZYLII

Systemy nawadniania nie dostarczały do gleby wystarczającej ilości składników odżywczych, aby nakarmić nasze pomidory. Rośliny były więc zmuszone do zapuszczania korzeni jeszcze głębiej, w poszukiwaniu wody. To właśnie dzięki temu pomidory stały się silniejsze i dały większe plony.

Dowiedz się więcej
Spain-cover

GLEBA NA PIERWSZYM
MIEJSCU W HISZPANII

Dziesięciolecia nadmiernej eksploatacji sprawiły, że zwykle bogata gleba w Hiszpanii stała się twarda i sucha. Jednak dzięki okresowemu sadzeniu różnych roślin pomogliśmy zwiększyć jej zdrowie i podwoić plony pomidorów w ciągu zaledwie ośmiu lat.

Dowiedz się więcej