Spaghetti Bolognese z ketchupem Heinz

Spaghetti Bolognese z ketchupem Heinz
 Spaghetti Bolognese z ketchupem Heinz
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SKŁADNIKI

Łyżka oliwy

1 mała marchewka, posiekana

1 średnia cebula, posiekana

400 g mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

150 ml czerwonego wina

100 ml ketchupu Heinz

2 kostki bulionu wołowego

2 puszki (800 g) krojonych pomidorów

Łyżeczka oregano

Łyżeczka bazylii

Liść laurowy

350 g makaronu spaghetti

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.
Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
2.
Włóż mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje.
3.
Dodaj cebulę i marchewkę, gotuj przez 5 minut, aż zmiękną.
4.
Dodaj wino, oregano, bazylię i liść laurowy. Zredukuj o połowę, dodaj ketchup Heinz, kostki bulionowe i pomidory.
5.
Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut.
6.
Wyjmij liść laurowy.
7.
Dopraw do smaku.
8.
Podawaj na świeżo ugotowanym al dente makaronie spaghetti i posyp tartym parmezanem.