Żeberka Barbecue

Żeberka Barbecue
 Żeberka Barbecue
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SKŁADNIKI

120 g sosu Heinz Sweet Barbecue (ok. 8 łyżek)

1 kg żeberek wieprzowych

250 ml soku pomarańczowego

4 ziemniaki w mundurkach

2 kolby kukurydzy, przepołowione

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.
Oprósz obie strony żeberek czarnym pieprzem i posmaruj połową przygotowanego sosu Barbecue Heinz.
2.
Włóż żeberka do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym piekarniku w 220°C (200°C z termoobiegiem).
3.
Wyjmij żeberka z piekarnika i zmniejsz temperaturę o 20°C.
4.
Wlej do naczynia żaroodpornego 500 ml wody i 250 ml soku pomarańczowego, przykryj folią aluminiową i włóż z powrotem do piekarnika na 2 godziny.
5.
Co 30 minut nakładaj na żeberka pozostały sos Barbecue Heinz.
6.
Na godzinę przed końcem pieczenia żeberek, wstaw ziemniaki do piekarnika i ugotuj do miękkości kolby kukurydzy we wrzącej wodzie.
7.
Podawaj pocięte żeberka z ziemniakami i sosem Barbecue Heinz jako dip.