ZAPUSZCZANIE SILNIEJSZYCH KORZENI W BRAZYLII

Lokalizacja: Neropolis, Brazylia
18°40's 47°85' W


Nie wszyscy wiedzą, że są w Brazylii regiony idealne do uprawy pysznych pomidorów. Charakteryzują się one słonecznym klimatem oraz niewielkimi opadami. Wszystko jednak zaczyna się od świetnej gleby, a im wyższa jej jakość oraz substancji odżywczych, do którego mają dostęp nasze rośliny, tym lepiej.


W 2015 roku szukaliśmy sposobów, aby nadążyć za rosnącym popytem na ketchup, który nasi konsumenci znają i kochają. Nasze uprawy w Brazylii uzależnione były od zewnętrznych systemów nawadniania, ponieważ podziemne źródła, które dostarczają roślinom wodę od korzeni nie były wystarczające. Niestety, w efekcie pomidory miały płytkie korzenie, ponieważ rośliny nie musiały za się bardzo wysilać, aby głębiej szukać wilgoci.





Po rozmowie z rolnikami, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie specjalnego systemu, który wtłacza do gleb składniki odżywcze, a także na zwiększenie odstępów między podlewaniem z 2-3 do 9 dni. Poprzez kontrolowane ograniczanie wody (ale nie martwcie się, wszystkie rośliny przeżyły!), zmusiliśmy pomidory do większego wysiłku i szukania wody głębiej, dzięki czemu wyrosły im zdrowsze i silniejsze korzenie. Pewnie spodziewacie się, jaki był finał tej historii: udało nam się wyhodować naprawdę wysokiej jakości pomidory.


Ponieważ systemy korzeniowe stały się znacznie mocniejsze, rośliny mogły uzyskać dostęp do głębszych warstw gleby, co przełożyło się na zdrowsze, wydajniejsze uprawy i jeszcze większe ilości pomidorów!


Na początku, nasz projekt pilotażowy został wdrożony tylko w trzech gospodarstwach w Brazylii. Szybko jednak zauważyliśmy, że pobliscy rolnicy przejęli nasze praktyki, nawet jeżeli nie zajmowali się hodowlą pomidorów. Dzięki dzieleniu się wiedzą mogliśmy pomóc nie tylko producentom, z którymi bezpośrednio współpracujemy, ale także gospodarstwom i glebom w okolicznych regionach na długie lata.


Spain-cover

NASZ CEL DO 2025: KETCHUP Z POMIDORÓW POCHODZĄCYCH W 100% ZE ZRÓWNOWAŻONYCH UPRAW

Nasze wytyczne dla hodowców pomidorów bazują na ponad 100 latach doświadczenia. Uczymy, jak praktycznie dbać o zdrową glebę i umiejętnie zarządzać gospodarką wodną. Zdajemy sobie sprawę, że musimy uprawiać 100% pomidorów w zrównoważony sposób. To przecież we wspaniałej glebie zaczyna się równie wspaniały, nieodparty smak ketchupu.

Dowiedz się więcej
California-cover

KALIFORNIJSKA UPRAWA OKRYWOWA

Po zbiorach, w ziemi brakowało składników odżywczych. Zamiast więc sadzić jeszcze więcej pomidorów, zdecydowaliśmy się na inne rośliny, takie jak trawy, aby wzmocnić glebę i pozwolić jej na regenerację. Dzięki temu zwiększyliśmy zbiory pomidorów i zadbaliśmy o stan ziemi w przyszłości.

Dowiedz się więcej
Brazil-cover

PRZYSZŁOŚĆ NASZYCH POMIDORÓW

W specjalistycznym gospodarstwie badawczym dbamy o przyszłość naszych wyjątkowych pomidorów. Testujemy oryginalne rozwiązania, rozwijamy praktyki zrównoważonego rozwoju i tworzymy nowe odmiany pomidorów Heinz. Dzięki naszym badaniom zarówno Ty, jak i kolejne pokolenia, będziecie mogli nadal cieszyć się smakiem naszego ketchupu.

Dowiedz się więcej