PRAKTYKI ZARZĄDZANIA ZDROWIEM GLEBY W HISZPANII




Lokalizacja: Badajoz, Hiszpania
38°90'N 7°90'E


Hiszpania to raj dla rolników i doskonałe warunki do uprawy naszych pysznych, dojrzewających w słońcu pomidorów. W rejonie Badajoz rolnicy uprawiają je już od czasów rzymskich! Rodzina Vasquez uprawia z nami pomidory od ponad trzech pokoleń, korzystając ze swojej fachowej wiedzy i dbając o to, aby każdy etap dojrzewania pomidorów był najlepszy pod słońcem.


Nawiązaliśmy współpracę ponad dziesięć lat temu, na początku skupiając się przede wszystkim na poprawie praktyk rolniczych i jakości upraw pomidorów. Wtedy zrozumieliśmy, że główny problem stanowi zbyt intensywna uprawa orkowa. To popularna metoda uprawy gleby, której celem jest jej rozluźnienie, poprzez kopanie, mieszanie, przewracanie i przygotowanie do siewu nasion.


Jednak z czasem, poprzez nadmierną uprawę i inne nieoptymalne praktyki, górna warstwa gleby, która odżywia rośliny i pomaga im rosnąć, staje się mniej przenikliwa, sucha i pozbawiona niezbędnych składników odżywczych. Trzeba pamiętać, że im lepsza jakość wierzchniej warstwy gleby, tym więcej dobroczynnych substancji otrzymuje roślina. Dzięki temu rozwija ona silniejsze korzenie, a w finale ma lepsze pomidory. Dlatego mówimy, że nieodparty smak zaczyna się od wspaniałej ziemi.





Postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Rozpoczęliśmy od przecięcia twardych, wierzchnich warstw ziemi, aby dostać do jej głębszej, żyznej części. Dzięki temu, wraz z upływem, czasu, gleba napełniła się składnikami odżywczymi, które poprawiły wzrost naszych smacznych pomidorów. Wprowadziliśmy również międzyplony (sadzenie roślin, takich jak trawy, w przerwach między zbiorami pomidorów), aby jeszcze bardziej wzmocnić glebę.


Praktyki regeneracyjne sprawiły, że kondycja ziemi znacznie się poprawiła, a tym samym jakość plonów na polach rodziny Vasquez. Dzięki zastosowanej technice w latach 2016-2021 ulepszyliśmy materię organiczną z 0,94 do 1,8% i plony pomidorów ze średnio 70-90 ton na hektar do 110 ton na hektar rocznie.


Początkowo, nowe podejście testowaliśmy tylko na czterech polach, ale dziś 100% gospodarstw uprawiających pomidory Heinz w Hiszpanii stosuje rośliny okrywowe. Zaangażowanie, praca i wiedza rodziny Conesa nie tylko poprawiły stan gleby, ale i ochroniły ją na przyszłość.


Spain-cover

NASZ CEL DO 2025: KETCHUP Z POMIDORÓW POCHODZĄCYCH W 100% ZE ZRÓWNOWAŻONYCH UPRAW

Nasze wytyczne dla hodowców pomidorów bazują na ponad 100 latach doświadczenia. Uczymy, jak praktycznie dbać o zdrową glebę i umiejętnie zarządzać gospodarką wodną. Zdajemy sobie sprawę, że musimy uprawiać 100% pomidorów w zrównoważony sposób. To przecież we wspaniałej glebie zaczyna się równie wspaniały, nieodparty smak ketchupu.

Dowiedz się więcej
California-cover

KALIFORNIJSKA UPRAWA OKRYWOWA

Po zbiorach, w ziemi brakowało składników odżywczych. Zamiast więc sadzić jeszcze więcej pomidorów, zdecydowaliśmy się na inne rośliny, takie jak trawy, aby wzmocnić glebę i pozwolić jej na regenerację. Dzięki temu zwiększyliśmy zbiory pomidorów i zadbaliśmy o stan ziemi w przyszłości.

Dowiedz się więcej
Brazil-cover

ZAPUSZCZANIE SILNIEJSZYCH KORZENI W BRAZYLII

Systemy nawadniania nie dostarczały do gleby wystarczającej ilości składników odżywczych, aby nakarmić nasze pomidory. Rośliny były więc zmuszone do zapuszczania korzeni jeszcze głębiej, w poszukiwaniu wody. To właśnie dzięki temu pomidory stały się silniejsze i dały większe plony.

Dowiedz się więcej